Steentijd

Langste tijdvak van de menselijke geschiedenis en eerste van de drie fasen waarin de prehistorie wordt onderverdeeld (Steentijd, Bronstijd en IJzertijd).

De Steentijd wordt gewoonlijk onderverdeeld in drie stadia: Oude Steentijd of Paleolithicum, Midden-Steentijd of Mesolithicum en Nieuwe Steentijd of Neolithicum. Ook deze perioden kennen weer onderverdelingen (bijv. Oud Paleolithicum, Midden-Paleo-lithicum en Jong Paleolithicum).

Begin en einde van de steentijd lopen per regio uiteen. In Afrika gaat de Steentijd terug tot ca. 3,5 miljoen jaar geleden, toen vroege mensachtigen voor het eerst stenen werktuigen maakten en gebruikten. In Noord-Nederland begint de Steentijd ca. 120.000 jaar geleden. De Steentijd eindigt wanneer men voor het eerst op grotere schaal metalen voorwerpen maakt en gebruikt. In Nederland ligt de grens met de Bronstijd rond 1900 v.Chr. Ook daarna werden echter nog vuurstenen (schrabbers en sikkels) en stenen werktuigen (klop-, wrijf- en maalstenen) gemaakt en gebruikt.