Begrip

Roldermarkt

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Een groot aantal boeren en veehandelaren bekijkt het rundvee op de Grote Brink te Rolde, gezien vanaf een hoog punt op de Hoornsestraat. Het betreft vermoedelijk de Roldermarkt. Links op de Grote Brink staat een vrachtwagen.
- Bron: Drents Museum:Ansichten

Jaarmarkt die vanaf 1785 gehouden wordt.

De traditionele datum voor de Roldermarkt is de tweede dinsdag in september. Vanouds kwamen vooral veel veehouders uit de provincie Groningen naar de markt voor de aanschaf van jonge paarden. Tijdens de veemarkt worden tegenwoordig ook beurzen voor landbouwwerktuigen en dergelijke georganiseerd. De Roldermarkt is vanouds een waar dorpsfestijn met kermis- en andere activiteiten.

Literatuur

  • H. Boon en C. van Dijk, De najaarsmarkten van Rolde en Zuidlaren in 1871 (Oosterhesselen 1996).