Prinses van Zweeloo

Bron: Drents Museum

Vanwege de rijke uitdossing gegeven benaming van de (gereconstrueerde) persoon welke in graf 87 van het rijengrafveld van Zweeloo begraven is. Dit grafveld is in 1952 slechts ten dele opgegraven. Een ander deel was door zandwinning reeds verstoord.

Al tijdens de opgraving was duidelijk dat graf 87 een uitzonderlijk rijke inhoud had, waaruit een datering in het midden van de 5e eeuw kon worden afgeleid. Het bovengedeelte is daarom als blok gelicht en in het laboratorium verder uitgegraven.

De in het graf begraven vrouw droeg een linnen gewaad dat op de schouders gesloten was met twee ronde vergulde spelden. Om haar middel een ketting van extreem grote glaskralen en aan de ketting twee bronzen sleutels. Om haar nek twee lange kettingen, één van barnstenen kralen en één van kleine donkerblauwe glaskralen. Ook om haar nek nog een bevertand opgehangen aan een zilveren oogje en een zilveren toiletgarnituur. Om de pols droeg ze een bronzen armband. Tenslotte droeg de prinses een wollen mantel die op de borst gesloten werd met een zeer grote verguld bronzen vlinderfibula. Bestudering van de textielresten heeft aangetoond dat het linnen gewaad een weeftechnisch hoogstandje was in een ruitkeper met meegeweven kaartweefsel. De kleding is in 1988 gereconstrueerd en sedertdien in het Drents Museum te zien.