Kralensnoer van Exloo

Bron: Gemeente Borger-Odoorn

Kralensnoer uit de Bronstijd, in 1881 gevonden in het veen bij Exloërmond. Door vinder J. Leutscher aan het Drents Museum verkocht.

Bestaat uit 14 kralen van barnsteen, 25 van tin, 4 van faience en 1 stukje brons (sluiting?). Lange tijd hét symbool van de wijdvertakte handel in de bronstijd: barnsteen uit het Oostzee-gebied, tin uit Cornwall en faience uit Egypte. Volgens de huidige inzichten kan het barnsteen op Nederlandse bodem zijn opgeraapt en kunnen de faience-kralen ergens op Engelse bodem vervaardigd zijn. Het kralensnoer dateert vermoedelijk uit de 17e eeuw v.Chr. Het kostbare sieraad is ongetwijfeld niet verloren in het veen maar daar bewust als offer gedeponeerd.