Begrip

Hagenend 3

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Plateau

Boerderij te Anderen.

Deze boerderij beschikt over het oudst bekende gebint in Noordwest-Europa. Houtdateringen wijzen uit dat de bomen voor de constructie van de boerderij in het laatste kwart van de 14e eeuw gekapt moeten zijn.  Ook de constructie van het gebint zelf wijst op hoge ouderdom. Het gaat om 'oplegt wark' terwijl later ankerbalkverbindingen gebruikelijk worden. De boerderij staat op de monumentenlijst en heeft in 2004 een ingrijpende restauratie ondergaan, zodat het voorhuis weer geschikt is geworden voor bewoning. Het stalgedeelte huisvest nu een schaapskudde.

De boerderij is in 1385 gebouwd met een langsbalkconstructie en kende een grote open keuken die bestond uit twee vakken, een lemen vloer en een grote stookplaats. Er was een grote deel met meerdere vakken en een potstal voor het vee. Mogelijk in 1545 werd de boerderij gemoderniseerd. De langsbalkconstructie werd op de deel vervangen door zes ankerbalkgebinten. Het woongedeelte werd in 1799 gemoderniseerd door aan de voorzijde een vak van 2,5 meter diepte toe te voegen, met aan de buitenzijde een bakstenen muur en aan de binnenzijde een houten bedstedenwand. Omstreeks 1840 is het stalgedeelte vernieuwd. Er kwamen bakstenen zijmuren en de achtergevel werd naar achteren verplaatst en eveneens in steen uitgevoerd. Rond dezelfde tijd zal de schaapskooi aangebouwd zijn. Rond 1900 is de potstal vervangen door een grupstal. De laatste verbouwing voor de grootscheepse restauratie van 2004 vond in 1950 plaats toen de stallen vernieuwd werden en de zolder boven de koestal werd verhoogd.