Begrip

Gasfabriek

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Museum de 5000 morgen, Hoogeveen

Fabriek waar gas bereid wordt.

In 1861 werden de eerste twee gasfabrieken in Drenthe in bedrijf gesteld, in april te Meppel en in december te Assen. Coevorden volgde in 1863, terwijl Hoogeveen eerst in 1904 de stap waagde. Verbetering van de tot dan nog beperkt aanwezige straatverlichting met behulp van olielantaarns was daarbij het belangrijkste doel. De eerste drie fabrieken maakten gebruik van steenkolengas, de laatste van acetyleengas. De fabrieken in Meppel en Assen waren gemeentelijke ondernemingen, die in Coe-vorden en Hoogeveen particuliere.

Vanaf 1953 stopte Assen met de eigen gasproductie en werd distributeur van aardgas. De gasfabriek in Meppel nam in 1935 het waterleidingbedrijf over en in 1936 het elektriciteitsbedrijf, waarna het verder ging onder de naam Technische Gemeente Bedrijven. In 1955 volgde de overschakeling op aardgas. Het gemeentelijk bedrijf ging in 1971 op in het toen gestichte Intercommunaal Gasbedrijf Meppel en omstreken (IGMO). Vervolgens kwam in 1989 de N.V. Rendo tot stand.

Literatuur

  • Lit.: M. Versnel, 'Drenthe krijgt gas. De oprichting van de eerste gasfabrieken in Drenthe', NDV (1988).