Drift

Weg waarlangs het vee naar de weiden werd gedreven.

Het waren meestal door houtwallen omsloten zandwegen, die vanuit het dorp naar de heide leidden. Deze soms holle wegen waren bedoeld om de kudde vee, meestal schapen, op de dagelijkse weidegang buiten de akkers van de es te houden. Met het verdwijnen van de schapenhouderij en de nederzettingsuitbreidingen zijn ook vele driften verloren gegaan. Fraaie voorbeelden ervan zijn nog te zien in Anloo (de weg van Anloo naar Schuilingsoord) en in Oosterhesselen (de Vorsboom) en in Borger, de bekende koedrift.