Begrip

Bolveen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Veentje noordwestelijk van Taarlo gelegen.

Net als het Bollenveen bij Zeijen heeft dit veentje tijdens het turfgraven een groot aantal archeologische vondsten opgeleverd. Zover bekend gaan de eerste ontdekkingen terug tot 1919. Behalve aardewerk gaat het om houten voorwerpen als halffabrikaten van onderdelen van houten wagens (naaf, velgsegmenten) en halffabrikaten van houten bakken, alsook runderhoorns en leren schoenen. De vondsten wijzen erop dat het gedurende de Romeinse tijd en de volksverhuizingstijd een 'offerveentje' was.

Literatuur

  • Lit.: W.A.B. van der Sanden en E. Taayke, 'Aardewerk uit natte context in Drenthe: 1100 v.Chr. tot 500 na Chr.', NDV 112 (1995)
  • W.A.B. van der Sanden, 'Runderhorens, wagens en andere Drentse veenvondsten', NDV 119 (2002).