Prins Bernhardhoeve

Bron: Drents Archief, collectie Drents Museum

Evenementenhal te Zuidlaren.

Opgericht in 1956 als glazen expositieruimte met een oppervlak van 2000 m2. Heeft een vloeroppervlak van meer dan 40.000 m2, verdeeld over diverse hallen. De Prins Bernhardhoeve trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers voor diverse vakbeurzen, met als grootste de landbouwwerktuigenbeurs die al in 1948 in de buitenlucht werd georganiseerd, concerten en feesten. In 1986 brandde het complex af; een jaar later werd de nieuwbouw geopend. In 1999 en 2000 werd er een wereldrecord omvallende dominostenen verbeterd tijdens 'Domino Day', waarvoor de hal helemaal ongedierte- en tochtvrij gemaakt moest worden. Een ander hoogtepunt is het jaarlijkse indoor concours hippique (georganiseerd vanaf begin jaren '50, toen een van de eerste indoor concoursen). Na mislukte onderhandelingen over een samengaan met Martiniplaza in Groningen is de Prins Bernhardhoeve nu een samenwerking aangegaan met FEC Leeuwarden om tegenwicht te kunnen bieden aan Martiniplaza.

In maart 2015 vroeg de Prins Bernhardhoeve het faillissement aan. Het kwam tot een doorstart onder een andere naam: Doe Museum Prins Bernhardhoeve.  Maar dit was geen lang leven beschoren. Het oude gebouw was te groot en moeilijk te verwarmen. In 2016 vertrok het Doe Museum naar Veendam en sindsdien staat het gebouw leeg.