Volleybal

Balsport.

In Drenthe kwam volleybal vooral in het begin van de jaren '50 tot ontwikkeling. Assen telde toen naast de openbare vereniging Tornado en de damesvereniging Hygiëa de schoolclubs Sudosa (ulo), Flamingo (rhbs) en Sues (gymnasium). In de jaren '60 werd er gefuseerd. Sudosa ging eerst samen met Tornado en vervolgens met Hygiëa. Uit Sues en Flamingo ontstond SFC, dat zowel met de dames- als de herenploeg regelmatig in de eredivisie uitkwam. Bekende spelers waren rond 1970 en daarna Jelke Smit, Jan Koster, Piet Swieter, Paul van Sliedrecht, Johnny Groen, Onno Kalf en de broers George en Volco de Jongh (allen internationals). Bij de dames speelden o.a. Els Mulder-Kruims, Jenny van Slochteren-Punt, Trudy Berends, Boukje van Diggelen, Carina Hiemink en Eline Wiltens-Braaksma, allen eveneens internationals. Een aantal van hen maakte ook de volgende fusie mee: in 1975 gingen Sudosa en SFC samen. Ook de nieuwe vereniging (aanvankelijk onder de naam Sudosa SFC, later als Sudosa) bewoog zich vrijwel steeds op het niveau van de eerste en eredivisie. Bekende spelers en internationals waren Joost en Wytze Kooistra en Erik Schuil.

In Hoogeveen beleefde het in 1960 opgerichte Olhaco sportief gezien de sterkste periode in de eerste tien jaar van het bestaan. Het seizoen 1965-66 was het absolute hoogtepunt met een tweede plaats in de eredivisie. In die tijd waren de internationals Geert Trompetter en Richard Onnes bekende spelers. Olhaco speelde de thuiswedstrijden in Coevorden omdat Hoogeveen toen nog geen sporthal bezat. Bij de vrouwen was Jenny van Slochteren-Punt een sterke kracht, die later overstapte naar SFC in Assen en 24 interlands speelde.

De opmars van Wiechers Woonoase DOK uit Dwingeloo in het Drentse volleybal liep grotendeels parallel met de komst in 1986 van trainer Hans Derks. Deze begon met de jongste groep, de mini's. Al op veertienjarige leeftijd kwam de kern van dit team uit in het eerste team. Verschillende speelsters vertrokken naar andere clubs om daar in de eredivisie te spelen, maar hun plaatsen werden steeds ingenomen door andere door Derks en zijn collega-trainers opgeleide talenten, allen afkomstig uit Dwingeloo en de naaste omgeving. Toch bereikte ook DOK in het seizoen 2005-2006 de eredivisie. Dat succes werd behaald onder trainer Kees Nijhuis, die de in 2005 gestopte Derks was opgevolgd. Riёtte Fledderus, jarenlang spelverdeelster van het nationale team, is de bekendste speelster die haar carrière bij DOK begon.