Voetbal

Balsport.

Voetbal en cricket vormden aan het einde van de 19e eeuw een onverbrekelijke combinatie. In ons land was het voetbalspel ingevoerd in de vorm van rugby. Begin 1889 werd het aantal wedstrijden steeds groter. In dat jaar werd de eerste onderlinge competitie gespeeld. Op 24 december 1894 ontstond de eerste voetbalclub in Drenthe: de Asser Voetbal en Cricket Vereniging AV en AC Achilles. J.H.L. de Koninck was de initiatiefnemer. Hij had eerder in Amersfoort het spel leren kennen. Op 3 november 1896 waren leerlingen van de tuinbouwschool uit Fredriksoord de eerste tegenstanders van Achilles.

In de lijst van verenigingen staat Alcides uit Meppel qua ouderdom op de tweede plaats. Als datum van oprichting staat 14 november 1907 in de annalen. Plaatsgenoot MSC werd op 10 april 1910 opgericht, gevolgd door CVC in Emmer-Compascuum (2 augustus 1911) en Germanicus in Coevorden (2 september 1911).

Op 6 oktober 1906 werd de eerste voetbalbond opgericht, de Noord Centrale Voetbalbond. Het werkgebied van deze bond besloeg Noord-Drenthe. Tot 1926 werd het voetbal in overig Drenthe door de Veenkoloniale en Zuid-Drentse Voetbalbond behartigd. De datum van 3 januari 1926 staat vermeld als het begin van de Drentse Voetbalbond. Vanaf 1 juli 1996 zijn de afdelingen Groningen, Friesland en Drenthe gebundeld in het district Noord van de KNVB, met een kantoor in Heerenveen.

De tien oudste clubs van Drenthe zijn: Achilles (Assen, 24 december 1894), Alcides (Meppel, 14 november 1907), MSC (Meppel, 10 april 1910), CVC (Emmer-Compascuum, 2 augustus 1911), Germanicus (Coevorden, 2 september 1911), Nieuw-Buinen (Nieuw-Buinen, 15 juli 1918), Asser Boys (Assen, 13 oktober 1919), Zwartemeer (Zwartemeer/Klazienaveen, 11 augustus 1921), Gieten (Gieten, 2 oktober 1923), Emmen (Emmen, 21 augustus 1925). Betaald voetbal werd o.a. gespeeld door de Sportclub Zwartemeer; thans is de BVO Emmen de enige profvoetbalclub in Drenthe.