Visrecht

Zakelijk recht tot bevissing van wateren die aan anderen toebehoren. Het is thans geregeld in de Visserijwet 1963. Visrecht kan verhuurd worden.

In Drenthe waren in het verleden de eigenaren van havezaten en de buurschappen in bezit van het visrecht. Zij die een kwart waardeel in de gemeenschappelijke grond hadden mochten er gebruik van maken. De Staten van Drenthe maakten met enige regelmaat reglementen op de jacht en visserij. Tot de inwerkingtreding van de Visserijwet 1963 konden eigenaren van wateren het visrecht afkopen.