Organisatie

Rijksmuseum van Oudheden

Organisatie type: Museum

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

In 1818 door koning Willem I in Leiden opgericht archeologisch museum dat onder meer een overzicht geeft van de Nederlandse pre- en protohistorie.

Het Rijksmuseum van Oudheden werd gesticht naar voorbeeld van grote nationale musea in Parijs, Londen en Berlijn. De eerste directeur was de briljante C.J.C. Reuvens. Zijn directoraat duurde door zijn overlijden slechts tot 1835.

Tot het eerste kwart van de 20e eeuw was het museum de enige professionele archeologische instelling in ons land. Er was ruime aandacht voor Drenthe vanwege de vele archeologische monumenten als hunebedden, grafheuvels, Celtic fields en de grote aantallen vondsten die daar gedaan werden. Door directeuren en conservatoren werden vele studiereizen naar Drenthe gemaakt, opgravingen en verkenningen uitgevoerd en veel oudheidkundige voorwerpen verzameld.

Literatuur

  • Lit.: H.D. Schneider, Rijksmuseum van Oudheden (Haarlem 1981).