Willem Pleyte

Functie: Egyptoloog, Directeur

(Hillegom 1836 - Leiden 1903) Oorspronkelijk Egyptoloog, belast met de Nederlandse archeologie in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Van 1891-1901 ook directeur van het museum.

Pleyte voerde zelf geen opgravingen uit, maar documenteerde uitvoerig vele Nederlandse vondsten. Publiceerde een uitgebreid overzicht waarin ook voor het eerst archeologische verspreidingskaarten met een geologische ondergrond waren opgenomen (Nederlandsche Oudheden van de vroegste tijden tot Karel den Grote, 3 delen, Leiden 1877-1903). Hij ondernam in 1874 een reis door Drenthe om voor het eerst de hunebedden op foto vast te leggen. Die originele negatieven bevinden zich in het Rijksmuseum van Oudheden. Pleyte speelde rond 1900 een belangrijke rol bij de ontmaskering van de archeologische vervalsingen uit Odoorn (zie: Odoorner baksel).