Begrip

Pinkstergemeenten

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Maken deel uit van een geestelijke opwekkingsbeweging, die begin 20e eeuw onder Amerikaanse negers is begonnen.

De Pinksterbeweging ontplooit enorme zendingsactiviteit, zowel onder leden van bestaande christelijke kerken als onder niet-christenen. De eredienst kent geen vaste vormen en kenmerkt zich door een grote emotionaliteit. In 2002 is de Broederschap van Pinkstergemeenten samen gegaan met de Volle Evangeliegemeenten Nederland onder de naam Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). Er zijn nu 120 aangesloten gemeenten met ruim 17.000 leden.

De grootste gemeente in Drenthe is de gemeente Nathanaël in Assen, opgericht in 1956 door E.A. Graf. Deze telt 350 leden en wordt bestuurd door een Oudstenraad en een Diaconale Raad, die samen de Broederraad vormen. Voorganger is sinds 1971 Max Molenski, die regelmatig in kerken in heel Nederland preekt. Bij de Stichting Rafaël zijn aangesloten de gemeente Sion in Meppel en Nardus in Beilen. Verder zijn er verspreid over Assen, Emmen, Emmercompascuum, Hollandscheveld, Hoogeveen en Meppel zowel aangesloten als vrije gemeenten. Zie: Vergadering van gelovigen.