Papenvoort

Bron: Drents Archief

1. Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Rolde) tussen Rolde (noordwesten) en Borger (zuidoosten) pal ten noorden van een uitgestrekt bosgebied (Grolloërveld en Drouwenerveld). Zowel links als rechts van gehucht en weg liggen vier vennen; zie ook 2. Ten zuidoosten van het plaatsje staat in de Boswachterij Borger het Internaat Papenvoort, een centrum voor jeugdhulpverlening. Dit is ontstaan uit een in 1939 gesticht kamp voor dienstweigeraars; zij werden ingezet voor bosaanplant.

De buurtschap ontstond eind 19e eeuw ten gevolge van de ontginning van het Rolderveld. In 1634 reeds vermeld als Papenvoort (voorde = doorwaadbare plaats in een rivier, i.c. het Andersche Diep). De betekenis is wellicht ontleend aan het feit dat hier een paap (rooms-katholieke geestelijke) is verdronken. Dichtbij, aan de oostzijde van Papenvoort, ligt de oude gemeentegrens Rolde-Gasselte; een van de grensstenen draagt de naam Munnikken Steen.

2. Veenplas onder Papenvoort (8 ha), 2 km ten noordoosten van Grolloo in een klein heiderestant, gelegen op het Rolderveld.