Nederlandsche Bank

Organisatie type: Financiele instelling

In 1864 opende in de Kruisstraat in Meppel het vijfde agentschap van de Nederlandsche Bank om de omgeving van gereed geld te voorzien. In 1920 werd een nieuw pand aan de Stationsweg betrokken. In WO II roofden de Duitsers 4 miljoen gulden aan goud uit de kluizen van de bank.

Vanaf 1966 tot 1981 bestond een personele unie met Zwolle; daarna had Meppel tot 1986 weer een eigen agent. Op 10 januari 1986 werd het agentschap Meppel gesloten om naar Hoogeveen te verhuizen. Het filiaal in Hoogeveen zal in 2008, vanwege de veranderende wijze van distributie van bankbiljetten, de deuren sluiten.