Nationale Coöperatieve Zuivelverkoopcentrale (NCZ)

Organisatie type: Verkoopcentrale van tachtig coöperatieve zuivelfabrieken

Verkoopcentrale van tachtig coöperatieve zuivelfabrieken met het hoofdkantoor in Amsterdam.

In 1951 werd de verkooporganisatie van de afdeling kaas in Meppel geconcentreerd in een bedrijvencomplex aan de Ezingerweg. Hier vond naast de administratie, de opslag, de behandeling, de verpakking en de verkoop van kaas plaats. Omzet nam sterk toe mede door diverse fusies met andere bedrijven. Vandaar verbouwingen in 1961, 1967 en 1975. De grotere hoeveelheid kaas was afkomstig van een steeds kleiner aantal zuivelfabrieken.

In 1986 ontstond een fusie tussen de NCZ en de oostelijke zuivel-coöperatie Coberco en werd de naam: Coberco-NCZ. In 1992 veranderde de naam in Coberco-Kaas en was het aantal zuivelfabrieken dat kaas leverde gedaald tot elf. De omzet nam nog steeds toe.

In 1997 vond een fusie tussen vier grote zuivelondernemingen in het noorden en oosten van Nederland plaats en ontstond Friesland Coberco Diary Foods. Dit bedrijf is een holding van acht werkmaatschappijen. Het hoofdkantoor verrees in Meppel op bedrijventerrein Blankenstein. De kaaswerkmaatschappij is Frico Cheese die de oude vestiging aan de Ezingerweg gebruikt als veredelings-, verpakkings- en distributie-eenheid van kaas voor de grootste buitenlandse afnemer: Duitsland.