Begrip

Naarkoop

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Het recht om bezwaar te maken tegen de verkoop van onroerend goed, deze verkoop ongedaan te laten maken en het goed zelf te verwerven tegen de vastgestelde prijs. Het bezwaar moest binnen drie maanden nadat men kennis heeft gekregen van de verkoop van het betreffende onroerend goed ingediend worden. Indien men buiten Drenthe woonde had men een jaar de tijd.

De naarkoop werd behandeld op een rocht, waar de verkoop van onroerend goed immers plaats had. Naarkoop wass geregeld in het Drentse landrecht. De algemene regel was: sibbe gaat voor zwette (familie voor buren), zwette gaat voor binnenbuur, binnenbuur voor buitenbuur. In het moderne recht is de naarkoop of naasting niet gehandhaafd.