Begrip

Linthorst Homankanaal

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kanaal, vormt de verbinding tussen de Beilervaart te Beilen en de Hoogeveensche Vaart te Noordscheschut.

Het kanaal had ten doel de ontsluiting van Midden-Drenthe en het bevorderen van de ontginning van gronden. Het werd in 1926 voor de scheepvaart opengesteld. Met de naamgeving heeft men de familie Linthorst Homan willen eren voor het werk dat negen leden van deze familie als bestuurder voor deze provincie hebben verricht.

Voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het kanaal werd het waterschap Beilen-Nieuweroord opgericht. Dit waterschap werd in 1970 opgeheven, waarna een en ander werd overgenomen door het waterschap Middenveld, de gemeenten Beilen en Hoogeveen en de provincie. Het kanaal heeft niet aan de verwachtingen voldaan, maar het heeft wel bijgedragen aan bepaalde ontwikkelingen, zoals bijv. de komst van de Vuilafvoer Maatschappij VAM naar Wijster, waarvoor een apart zijkanaal, het VAM-kanaal werd gegraven. Het Linthort Homankanaal vervult nog steeds een belangrijke functie bij de aan- en afvoer van water in droge en natte tijden, maar niet meer als vaarweg.