Jan Knoppers

Functie: Apotheker, Bestuurder

(Hoorn 1870 - Meppel 1937) Apotheker, bestuurder.

Deed zijn apothekersexamen op 1 juni 1892 in Amsterdam en vestigde zich als apotheker op 1 november 1893 in Meppel in de Grote Kerkstraat. Hield zich tevens bezig met chemisch-microscopisch onderzoek van geneesmiddelen en voedingsstoffen. In 1909 werd hij Ridder in de orde van de Orde van Oranje-Nassau wegens doortastend ingrijpen tijdens een salmonella-vergiftiging in Meppel. In 1897 werd hij benoemd tot corresponderend lid van de Geneeskundige Raad voor Overijssel en Drenthe.

Daarnaast was Knoppers politiek actief. Van 1901-1919 CHU-raadslid in de gemeente Meppel, daarna, tot zijn overlijden, burgemeester van deze gemeente. Van 1916-1935 was hij lid van Provinciale Staten, van 1935-1937 gedeputeerde. Actief voor het onderwijs: Inspecteur Christelijk Volksonderwijs van 1906-1910, schoolopziener van 1910-1920.

Een aanvaring met agent van politie Jan Guichelaar in 1923 wierp een schaduw over Knoppers burgemeesterschap. Door de officier van Justitie te Assen werd hij zelfs vanwege zijn rol in deze zaak - het vrijwaren van mensen van strafvervolging - berispt. Nadat zelfs de zaak op ministerieel niveau was besproken en de Tweede Kamer zich met de affaire had bemoeid, kon Knoppers als burgemeester aanblijven.