Begrip

Kazematten

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Nederlandse benaming voor verdedigingstellingen die (gedeeltelijk) in de grond zijn gegraven en zijn versterkt met beton; de Duitse benaming bunker is hiervoor meer gangbaar.

In Drenthe zijn nog vier kazematten van het S-type aanwezig, bij Noord-Sleen en bij Oosterhesselerbrug. Zij zijn aangelegd in 1939 bij het inrichten van de verdedigingslinies die in Drenthe ten doel hadden om de opmars van vanuit het oosten te vertragen (zie: Duitse inval). Dit standaardtype, 'Stekelvarken' genoemd, had drie schietgaten. Bovenop waren ijzeren haken bevestigd waaraan camouflagenetten konden worden bevestigd.

Kazematten zijn door de bezetter tijdens WO II vooral gebouwd bij de drie vliegvelden in Drenthe met militaire betekenis bij Eelde, Peest en Havelte. Verspreid in Drenthe komen daarnaast restanten voor van kleine bunkertjes die lokale objecten beschermden, bijv. bij Wittelte.