Locatie

Kampsheide

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Wetenschappelijk en landschappelijk waardevol, deels ontgonnen en bebost gebied ten zuidwesten van Balloo, gelegen tussen een direct aangrenzende es en het tot het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa behorende dal van het Loonerdiep.

Dankt zijn naam aan de geïsoleerd gelegen historische boerderij Kamps. Van een tweede, nu verdwenen historische boerderij (Lantinge) is de omwalde bouwkamp nog aanwezig. De nu aanwezige plas is niet natuurlijk maar in oorsprong de bovenloop van een zijdal van het Looner Diep dat water is gaan bevatten na afdamming van de natuurlijke afvoer. Het gebied bevat ruim veertig niet wetenschappelijk onderzochte grafheuvels, een hunebed, een urnenveld en de resten van een Celtic field. Het complex is in 1833 gekarteerd in opdracht van C.J.C. Reuvens, samen met een nabijgelegen grafheuvelveld, waarvan het Tumulibos een restant is. Het gebied is in botanisch opzicht waardevol door een fraaie jeneverbes-vegetatie en een rijke heideflora. Kampsheide is het oudste reservaat van de Stichting Het Drentse Landschap (verworven in 1948). De boerderij werd aangekocht in 2001.

Literatuur