Frico Cheese Assen

Organisatie type: Kaasfabriek

Kaasfabriek. Productielocatie in Assen van Frico Cheese, dat kaas in allerlei varianten produceert en op de markt brengt. Frico Cheese is een werkmaatschappij van Friesland Coberco Dairy Foods, een van de tien grootste zuivelconcerns ter wereld. De vestiging in Assen is een van de twaalf Frico-fabrieken in Nederland (en de enige in Drenthe) waar kaas wordt gemaakt. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1908, toen de Asser Coöperatieve Melkinrichting en Stoomzuivelfabriek werd opgericht. Dit gebeurde destijds door het samengaan van zes »handkrachtfabriekjes. De onderneming werd later onder de naam Asser Coöperatieve Melkinrichting en Melkproductenfabriek Acmesa voortgezet. In de eerste helft van de jaren '90 kwam het tot een fusie tussen Acmesa en De Zuid-Oost-Hoek uit Oosterwolde (Fr.). Deze nieuwe onderneming fuseerde in 1997 met drie andere grote Nederlandse zuivelondernemingen tot Friesland Coberco Dairy Foods. In 2003 werd de sluiting van de vestiging aangekondigd.