Filmhuizen

Filmhuizen hebben als doel het vertonen van een breed spectrum aan artistieke speelfilms en documentaires, anders dan de in reguliere »bioscopen vertoonde hoofdmoot aan Hollywood-producties. Veelal zijn het verenigingen of stichtingen die hun bestaan mede danken aan de inzet van vrijwilligers. In Drenthe dragen twee instellingen de naam filmhuis: het Filmhuis Hoogeveen en het Filmhuis Emmen. Ook de Asser »Filmliga is te beschouwen als een filmhuis. De Stichting Filmhuis Hoogeveen is in 1992 opgericht en vertoont films in het Luxor Theater te Hoogeveen. Het Filmhuis Emmen vertoont iedere maandagavond een film in de Eurobioscopen te Emmen.