Festival Vrouwenfilms

Filmfestival gericht op het verbeteren van de maatschappelijke en culturele positie van vrouwen. Op vrouwenfilmfestivals is bijzondere aandacht voor films gemaakt door vrouwen en films met emancipatie als thema.

In Drenthe werd het vrouwenfilmfestival in 1980 te Assen voor het eerst georganiseerd door een groep vormingswerksters die vrouwen bewust wilden maken van hun rol in de samenleving. Hiermee is het tegenwoordig het op een na oudste vrouwenfilmfestival van Europa en het enige in Nederland. De organisatie is altijd in handen van vrijwilligsters gebleven. Aanvankelijk werd er tijdens het festival veel gediscussieerd en stond het scholende karakter van de films voorop. Vanaf 1990 wordt er een trofee (een bronzen sculptuur van kunstenares Annet Haring) uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van vrouw en film. In 1995 kreeg het festival de naam 'Festival Vrouwenfilms Claire Obscur', welke naam in 2000 werd ingekort tot 'Festival Vrouwenfilms'. Nog steeds wordt het festival in februari of maart georganiseerd in theater/cinema De Kolk en trekt met zo'n 35 films, muziek en theater vele bezoeksters en bezoekers uit binnen- en buitenland.