't Familiehotel Paterswolde

Organisatie type: Hotel

Hotel, gelegen aan de rand van het Kluivingsbos nabij het Paterswoldsemeer.

Geopend in 1888. Het jaar voordien had een aantal vooraanstaande personen uit Drenthe en met name Groningen de N.V. Hotel en Herstellingsoord Paterswolde opgericht. Aanvankelijk was 't Familiehotel primair op het (dag)toerisme vanuit de stad Groningen ingesteld. Omstreeks 1910 werd het bekende paviljoen aan het meer gebouwd dat in de ontwikkeling van de horecagelegenheid van belang was. Na een moeilijke periode voor het Paterswoldsemeer in de jaren '50 en '60 ging het hotel zich op het faciliteren van zakelijke en andere bijeenkomsten richten. Met een groot, gefaseerd uitbreidingsplan werd tevens het pensionkarakter definitief vaarwel gezegd en ontstond een modern hotel dat het hele jaar door voor (vakantie-)overnachtigingen beschikbaar was. In de jaren '80 volgden verdere vernieuwingen. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan kreeg 't Familiehotel in 1988 het predikaat hofleverancier. Het behoort thans tot de Golden Tulip-keten.