Eupen Barchien

Lett.: 'open bergje' (Dr.)

Grafheuvel in het Uffelter Binnenveld tussen Havelte en Uffelte. Ook wel 'Spookbergje' of 'Kloppersbergje' genoemd en omgeven door legenden (''s nachts om twaalf uur brandt er een lichtje'; 'er ligt een ton met goud begraven'; 'er liggen soldaten begraven'; 'als het regent en de zon schijnt, bakken de heksen er pannenkoeken'; 'tussen Havelte een Uffelte spookt het 's avonds op het Havelter kerkhof, het Eupen Barchien en het Uffelter kerkhof'). Onderzocht in 1946 door W. Glasbergen en H.T. Waterbolk. Centrale bijzetting op bodemniveau van twee personen, van wie een met een bronzen kokerbeitel uit de Midden-Bronstijd als grafgift. In heuvellichaam in recente tijd deels verwijderde steenpakking. Vijf nabijzettingen in schachtgraven. Gelegen in het reservaat Uffelter Binnenveld van Het Drentse Landschap.