Eppiesbergje

Grote »grafheuvel op de grens van de dorpsgebieden van Odoorn en Valthe, tegenwoordig in bezit van »Staatsbosbeheer. Al vermeld door N. »Westendorp ('Voorlezing over de oude Grafheuvelen, voornamelijk met betrekking tot de Provincie Drenthe', Antiquiteiten 1, 1819, 72-85). Onderzocht in 1937 door mevr. G.E.G. Duyvis. Het door een standspoor omgeven laatneolithisch hoofdgraf bevatte een »strijdhamer. De steenpakking in het heuvellichaam en de »ringsloot rond de heuvelvoet wijzen op ophoging in de »Bronstijd. Drie nabijzettingen van »urnen in de vroege »IJzertijd.