Consultatiebureau voor zuigelingen

Bureau voor voorlichting en raad aangaande de zorg voor zuigelingen.

Rond 1900 stierf in Drenthe één op de tien zuigelingen, o.a. als gevolg gebrek aan kennis over hygiëne. De in die tijd pas opgerichte Groene Kruis-verenigingen deden er o.a. door het organiseren van zogeheten moedercursussen veel aan om aanstaande moeders de grondbeginselen van hygiëne, voeding en verzorging bij te brengen. Daarnaast ging men professionele kraamhulp bieden om het werk van goedwillende familieleden en buren over ter nemen. Op initiatief van de toenmalige Commissaris der Koningin Linthorst Homan werd in 1925 de Commissie voor de Hygiëne van Moeder en Kind opgericht, waar mevr. W.J. Pelinck-Zijnen de Gier de stuwende kracht van werd. De commissie kwam met het plan om op een groot aantal plaatsen consultatiebureaus te organiseren om moeders in de gelegenheid te stellen hun baby regelmatig te laten controleren. De provincie stelde de nodige middelen beschikbaar en begin jaren '30 waren er al meer dan vijftig consultatiebureaus. Het duurde niet lang of vrijwel alle Drentse kinderen konden een tijdlang geregeld worden onderzocht door de dokter. De organisatie van de bureaus was in handen van gekomen van de Provinciale Drentsche Kruisvereniging.

Op dit moment worden de consultatiebureaus georganiseerd door Icare Ouder- en Kindzorg, de opvolger van de oude kruis- en thuiszorgorganisatie.