Begrip

Boksen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Vechtsport. 

De eerste Drentse boksvereniging werd in 1940 opgericht. Dat was het naar een befaamde bokser genoemde Carpentier uit Assen. De club werkte de wedstrijden onder meer af in het voormalige Bellevue, in het eveneens verdwenen Wilco-centrum en in het Concerthuis (het latere Theater De Kolk). Tot de boksers die in de loop der jaren voor Carpentier uitkwamen, behoorden o.a. de gebroeders Hayes, Woppenkamp, Fochteloo, Albers en Gordijn en Roy Somer. Een bekende trainer was oud-nationaal kampioen Wim Gerlach uit Groningen, terwijl Jan Bremer en Harminus (Mies) Smallenbroek bestuurlijk een belangrijke rol speelden.

Een conflict in de gelederen van Carpentier leidde er in 1977 toe dat trainer Jack Bos opstapte en zelf een club oprichtte: de BV Assen. Somer bokste als professional ook voor deze vereniging, evenals een andere beroepspugilist: Hubert Zimmerman, eveneens ex-Carpentier. Twee andere oud-leden van Carpentier, de broers Harry en Bert Mekkes, stonden in 1972 aan de basis van de BV Emmen. Deze club organiseerde onder meer wedstrijden in zaal Roelofs in Nieuw-Dordrecht.

Carpentier heeft een halve eeuw bestaan, maar vierde in 1990 het jubileum niet. In dat jaar werd de club ontbonden, 'wegens het ontbreken van leden', zoals in het dossier van de Kamer van Koophandel omschreven staat. De twee andere Drentse verenigingen zijn in 2003 nog steeds actief, zij het dat de BV Emmen geen wedstrijdboksers meer kende.