Black Lake Shadows, The

Meijers

Popgroep, in 1962 opgericht te Zwartemeer.

De eerste bezetting bestond uit: Henny de Munnik (drums), Gerrit de Hoop (gitaar), Henk Linneman (gitaar), Hammy Hemme (gitaar) en Siebe Pol (gitaar). Eerste optreden in oktober 1962, georganiseerd door eigenaar Berend Gustin van café Gustin in Barger-Compasquum. Ze speelden een repertoire van The Shadows, Elvis Presley, Gene Pitney, The Spotnicks, Rene and his Alligators en The Beatles. De optredens volgen elkaar daarna snel op. Duitsland bleef in de loop der jaren een belangrijk werkgebied. Er werd aan veel talentenjachten meegedaan en gewonnen. De band wisselde geregeld van samenstelling. De komst van Jitse Veeninga als toetsenist speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de band. Een optreden in zaal Van Hemmen in Gasselte zorgde voor een doorbraak in Drenthe. In de jaren '60 ontwikkelde de band zich meer en meer tot een rockband en speelde tot ver buiten de provinciegrenzen, soms wel vier avonden per week.

In 1970 fuseerde de groep met The Rhythm Stars en zanger/saxofonist Johan Lutke en bassist Joop Ekelhoff kwamen erbij. De naam werd gewijzigd in Black Lake. In het repertoire ontwikkelde zich een nieuw fenomeen; de potpourri van hits, traditionals en jolige feestmuziek, ontwikkeld door Henk Bemboom en Gerrit de Hoop. In 1975 kwam Koos Bloemsma de groep versterken; diens broer Jan bediende de nieuwe geluidsinstallatie.

De dood van Koos Bloemsma in 1980 zorgde voor een dieptepunt in de band. Het voortbestaan stond even op het spel. Versterking kwam met o.a. Willem Tuhumury (gitaar) en Harro Wimmenhove (toetsen). Na tijdelijk met zangeres Yvonne Wilming (1996) een wat rustiger repertoire gespeeld te hebben, werd in 1990 met de komst van Henk Rouw het pad van de rock weer opgezocht. De single War... no War werd door Frits Spits in zijn radioprogramma 'De Avondspits' de hemel in geprezen. Tevens zou de band live spelen voor 800 miljoen Europeanen in een tv-uitzending van Super Channel, tijdens een gesprek met de Russische regeringsleider Michael Gorbatsjov. Door de hongertoestand in Rusland echter, werd de uitzending op de zondag voor kerst afgeblazen. Drummer Henny de Munnik stopte in 1990 wegens lichamelijke klachten. Na met steeds wisselende drummers te hebben gewerkt en na het vertrek van Wimmenhove naar Diep Triest, besloot medeoprichter Gerrit de Hoop er na 37,5 jaar een punt achter te zetten.

Hoogtepunten: de kerstshow op 22 december 1977 ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan; het 25-jarig bestaan met een concert in de Zuidoosthal in Emmen op 11 december 1987; het afscheid voor Henny de Munnik op 14 september 1990 in Zwartemeer. Discografie: elf singles, o.a. Chrisie- oh- Mine (1971); War... no War (1990); 25 Years (lp1987) 30 Years Solid as a Rock (cd 1992). Publicatie: Black Lake - Het Document [Meijers]