Persoon

Jacob Roelof (Jaap) Beuker

Functie: Conservator

Geboren: 1952

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Erica 1952) Conservator archeologie en hoofd facilitaire zaken van het Drents Museum.

Volgde een lerarenopleiding aan het Ubbo Emmius te Groningen (1972-1977), met als specialisatie Geografie en Geschiedenis. Sinds 1977 in dienst van het Drents Museum, eerst als archeologisch veldassistent, daarna als assistent conservator en vanaf 1991 als conservator 'steentijd' bij de archeologische afdeling. Gaf mede vorm aan de huidige vaste archeologische opstelling. Gaf lange tijd leiding aan de Studiekring van de Drents Prehistorische Vereniging.

Beuker deed onderzoek naar en publiceerde uitvoerig over steenbewerkingstechnieken in de prehistorie en het voorkomen van 'exotische' (uit onder meer Noord-Frankrijk en Helgoland) vuursteensoorten in Drenthe (Vakmanschap in vuursteen (1983); 'Import van noordelijke vuursteen. Enkele voorlopige conclusies met betrekking tot sikkels in Noordwest-Europa', Palaeohistoria 33/34 (1991/ 1992) 141-153). Van zijn hand verschenen verder publicaties over uiteenlopende onderwerpende als midden-paleolithische artefacten, de slag bij Ane, de archeologische collectie van ds. Van Lunzen, de kano van Pesse en de Ketenberg, veelal in de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Hij leidde enkele opgravingen (Nieuw-Schoonebeek en Vledder) en diverse grafheuvelrestauratieprojecten.

Literatuur

  • Lit.: L.H. van Schelt, 'De scherprechters in Drenthe, 1470-1870', Ons Waardeel 3 (1983).