Wintertaling

Lat.: Anas crecca, Dr.: Krikeend of Krikke - Typische broedvogel van de natte heide en het veen.

Daarnaast worden veel vennen in boswachterijen bezet. Kleine aantallen komen voor in open grasland en bouwland, met name in delen van de veenkoloniën. Naar schatting komen in Drenthe 1200-1500 broedparen voor. Dat is 20-50% van de Nederlandse populatie. Hoge dichtheden zijn te vinden in gebieden als het Bargerveen, Fochteloërveen en Dwingelderveld. De Wintertaling gaat in aantal achteruit. De landelijke gegevens laten na 1989 een teruggang zien van ca. 35%. In Drenthe verschilt de ontwikkeling per gebied. In het Bargerveen heeft de Wintertaling sterk geprofiteerd van de verhoogde waterstanden als gevolg van beheermaatregelen. Als doortrekker en wintergast komt de soort voor in vrij groot aantal (500-3000 exemplaren), In de winter worden ze ook in andere biotopen vastgesteld zoals op beken.