Artikel

Gebruik van cookies

Er is de laatste tijd veel te doen over cookies. Sinds juni 2012 is de Cookiewet (formeel de Telecommunicatiewet) in werking getreden. Deze wet verplicht ons om u als webbezoeker te informeren over cookies en het gebruik ervan op onze site, omdat er cookies zijn in soorten en maten en er een directe relatie ligt met de privacy van de websitebezoeker.

Op 11 maart 2015 is de Telecommunicatiewet aangepast. Websites hebben nu geen toestemming meer nodig voor het plaatsen van analytische cookies. Wij willen u graag informeren over hoe het Drents Archief cookies gebruikt.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine bestandjes die, al dan niet voor langere tijd, op de computer van onze websitebezoekers worden geplaatst. Cookies slaan géén namen, adressen en leeftijden op en evenmin bewaren ze andere persoonlijke gegevens. Ze geven ons wel andere informatie, bijvoorbeeld welke pagina’s van onze website u bezoekt, hoe lang een gemiddeld bezoek duurt, welke pagina’s het meest worden bezocht, enzovoort. Belangrijk om te weten: het gaat dus puur om informatie die niet op u als individu terug te voeren is.

Wat doen wij met die informatie?

Het Drents Archief gebruikt het statistiekprogramma Google Analytics om statistieken van onze website bij te houden. Via de cookies kunnen we het surfgedrag binnen onze website volgen. Deze informatie geeft ons een goed inzicht geeft in het gebruik van onze website. Niet alleen hoeveel bezoekers er komen, maar vooral ook: waar zoeken de meeste bezoekers naar en wat vinden zij interessant? De analyse van klikpaden kan ons bijvoorbeeld attent maken op plekken waar onze bezoekers eventueel de weg kwijt raken, zodat we dat kunnen verbeteren.

Wij willen graag weten hoe onze website gebruikt wordt en op welke punten wij de website nog aantrekkelijker voor u maken. Ook voor onze sociale media maken we gebruik van cookies.

En dan zijn er nog de zogenaamde functionele cookies. Zonder die dingen zouden onderdelen van de website helemaal niet werken. Denk aan onze webwinkel waar cookies nodig zijn om te onthouden dat er een bestelling is geplaatst en welke items er in het "winkelwagentje" zitten.

Voor het gebruik van Google Analytics heeft het Drents Archief een bewerkersovereenkomst met Google afgesloten. Ook hebben wij Google Analytics zo ingesteld dat de verzamelde gegevens niet met anderen worden gedeeld. De gegevens worden dus alleen gebruikt voor het beoogde doel van het Drents Archief: inzicht verkrijgen in het gebruik van onze website om aan de hand daarvan onze website te blijven verbeteren.

Heeft u zelf controle over cookies?

Jazeker! U kunt zelf in uw eigen browser aangeven hoe u wilt dat er met cookies wordt omgegaan. Er is een handige site (https://vpndiensten.nl/informatie/uitleg/cookies-verwijderen-instellen/) waar precies wordt uitgelegd hoe u dat kunt doen en wat het betekent. Ook de Consumentenbond (http://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/extra/cookies-verwijderen/) geeft een stappenplan voor als u cookies zou willen verwijderen.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met ons.