Sportclub Zwartemeer

Organisatie type: Voetbalvereniging

Voetbalvereniging. Speelde op 4 september 1955 met trainer Anton Duinhouwer op de bank de eerste wedstrijd in de tweede klasse van het betaalde voetbal. Met 3-1 werd van ZFC verloren. Het seizoen 1963/1964 was zeer succesvol. Promotie naar de eerste divisie lag in het verschiet. In en tegen Alkmaar werd met 1-1 gelijk gespeeld. Thuis werd met 3-1 gewonnen door doelpunten van Luc Gerdes, Klaas Snip en Tonnie Roosken, die van Ericase Boys afkomstig was. In de beslissende wedstrijd tegen Roda JC werd met 2-0 verloren. De eerste divisie werd het volgende seizoen wel bereikt, met degradatie weer een jaar later. De naam Zwartemeer werd in 1966 veranderd in Sportclub Drenthe. In 1971 kwam de KNVB met een saneringsplan in het betaalde voetbal. Het aantal bezoekers was daarbij de maatstaf. Sportclub Drenthe verdween daardoor.