Wandelbos het Zwanemeer

Natuurgebied ten noorden van Gieten, bestaande uit een markant eikenhakhoutcomplex. De naam houdt verband met het Zwanemeer, een nabijgelegen waterplas die is ontstaan als gevolg van zandwinningsactiviteiten. Naast natuurschoon herbergt het gebied allerhande sporen uit het verleden, waaronder een veertigtal grafheuvels, verspreid over drie groepen. Uit verkenningen (1994) en archeologisch onderzoek (1950) is gebleken dat deze grafheuvels hoofdzakelijk uit de IJzertijd stammen. Door het gebied loopt voorts een oude verbindingsweg, de Oude Groningerweg, die Groningen met Coevorden verbond.