Zuursche duinen

Natuurgebied (37 ha) ten zuidwesten van Roden. De Zuursche duinen bestaan uit heide met vennen, stuifzand en enig naaldbos. Vereniging Natuurmonumenten is eigenaar van het grootste deel van de Zuursche duinen en beheert het natuurgebied als onderdeel van het reservaat Norger esdorpenlandschap. Het heidegebied is van belang voor karakteristieke heidevogels als de Roodborsttapuit. De vegetatie is kenmerkend voor met name droge heides met Struikheide, Pilzegge en Liggend walstro. Hier en daar groeit Wilde tijm. Het Steenbergerveld wordt gevormd door de voormalige heidevelden langs de Steenbergerloop ten noorden van de Zuursche duinen. Van deze eertijds vochtige heide zijn alleen enkele kleine, verwaarloosde heiderestanten overgebleven. Desondanks vormt het huidige Steenbergerveld een weide-vogelgebied met vooral soorten als Kievit en Grutto.