Locatie

Zuidvelde

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Wegdorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Norg) ten zuiden van Norg, ten westen van Zeijen en ten noordwesten van Assen. In 1325 de Zutvelde, in 1572 Suytvelde en in 1811-13 Zuid Velde. De plaatsnaam betekent: van of bij het Zuidveld; veld = heide.

Zuidvelde ontstond als dochternederzetting van Norg. De Reeweg is de oorspronkelijke zandweg over de es en het kerkpad naar de kerk in Norg. Het dorp is gegroeid van noord naar zuid; het laatste stuk langs de Asserstraat ligt in het Ankehaarsveld. De oude kom bleef daardoor intact. Alle typen van Drentse »boerderijen komen hier voor; hiertussen bevinden zich 'De Vlint' en 'Margarethahoeve'. De fraaiste staan aan de Brink (18e eeuw) en langs de Asserstraat. Aan de laatste (nr. 27) staat een boerderij (1570) met een omstreeks 1700 in de woning opgenomen spijker en een schaapskooi (1810). Daarnaast (Asserstraat 76) bevindt zich in een boerenschuur het informatiecentrum van Natuurmonumenten over haar bezittingen in de omgeving. De plaats bezit zowel aan de noordwest- als aan de zuidoostzijde een Tonckensbosch; deze scheiden de buurtschap van resp. Westervelde en Huis ter Heide. Het bos bij Westervelde, een esrandrestant, bevat prehistorische grafheuvels en een (vermoedelijk) middeleeuwse aarden wal. Het bos bij Huis ter Heide is een groot ontginningsbos met een lap woeste grond. Schimpnaam voor de inwoners: Brinkliggers (dronken lieden 's nachts tussen de bomen van de brink).