Locatie

Witten

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Buurtschap in de gemeente Assen aan de westkant van Assen.

Gelegen tussen het recreatiegebied Baggelhuizen en het schietterrein Witterveld, ook wel Witterveen genoemd. Ten noorden van de buurtschap ligt Baggelhuizen (met Forellenplas), ten westen camping Witterzomer en bungalowpark Witterholt aan de weg Witterzomer, verder het gebouw 't Witterholt ten zuiden van het Pelinckbosch. Ten zuiden van De Haar loopt het water Witterdiep.

Bronnen vermelden: Withen (1294), apud Witten (1298-1304), in marka de Witten (1302), villa dicitur Witte (1304), in villa Witten (1321), in den dorpe to Witten (1361), to Witten en van Witten (1369).

De marke van Witten behoorde sedert ca. 1475 geheel aan één eigenaar buiten de buurtschap, n.l. de abdij Mariënkamp te Assen. Het esdorpje ligt in een omgekeerde L-vorm bij een oude driesprong, niet aangetast door de naoorlogse nieuwbouw. De landbouw is er wel verdwenen en heeft plaats gemaakt voor recreatie (recreatiecentra Witterzomer en Witterholt). Bezienswaardig zijn enkele boerderijen aan de wegen Witterhaar en Witterzomer.