Wittelte

Buurtschap in de gemeente Westerveld (tot 1998 Diever).

Gelegen ten zuiden van Diever, ten zuidwesten van Dieverbrug, ten westen van Dwingeloo, ten noordoosten van Havelte en ten oosten van Wapserveen. Tussen deze plaats en Wittelte ligt het Wittelterveld (vnl. bos en woeste grond), tussen de buurtschap en de Drentsche Hoofdvaart (voorheen met Wittelterschutsluizen) langs de autoweg N371 (Assen-Meppel) Wittesheuvel (bouw- en weiland; zie ook elders) en aan de overzijde van het kanaal ten zuiden van het dorpje het weidecomplex Witteltermade met gelijknamige weg.

Bronnen vermelden: Withelte (1040), Wiltholte (1232) en Withalte (1298-1304). De plaatsnaam is een samenstelling van wit (kleur) en holt (hout, bos) of holte, helte, elte, afgeleid van hultithja = plaats, waar hout groeit. Witholt betekent als één woord: woudbomen (m.n. beuken), brandhout.

In 1040 heeft koning Hendrik III zijn bezittingen, o.a. die van Wittelte, geschonken aan Bernold, de bisschop van Utrecht. In 1048 gingen deze goederen over naar het Kapittel van Sint Pieter, door Bernold gesticht. De hof te Wittelte werd verpacht. Alle betalingen en leveringen van pacht verliepen via het spijker (de voorraadschuur) van Uffelte (1439) en op het Leemhuis met werf aan de Aa. De nederzetting breidde zich na 1850 vanuit een kern van enkele boerderijen en een eendenkooi uit langs de Wapserveenseweg. De Wittelter, Uffelter en Lheeder Maden behoorden naast de Havelter Maden tot de eerste ruilverkavelingen in Drenthe. Ten westen van het dorp bevinden zich twee bungalowparken.