Winde

Esdorp in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries, tot 1 december 1999 Zuidlaren)

Gelegen ten zuidoosten van Peize, ten zuidwesten van Eelde-Paterswolde en ten noordwesten van Donderen en Vries. De bebouwing van Bunne (zuiden) sluit aan op die van Winde; daarom spreekt men hen vaak gezamenlijk uit: Bunne-Winde.

Eertijds had men daar een gemeenschappelijke coöperatieve boterfabriek 'Winde en Bunne' (1896; handkracht). Het esdorp ligt aan een met eiken beplante klinkerweg in een kleinschalig essenlandschap met houtwallen en heeft ondanks enige nieuwbouw de oorspronkelijke structuur behouden. In 1338 de Winde, in 1487 Wynde. De plaatsnaam is afgeleid van het werkwoord wenden en duidt op een bocht in de Winderloop (oosten), een zijtak van het Eelderdiep.