Westerse Bos

Boerderijen aan klinkerweg te Westerse Bos bij Schoonebeek. - Bron: Drents Archief, collectie Mulder

Buurtschap gelegen aan de gelijknamige weg (Westersebos) in de gemeente Emmen (tot 1884 Dalen, tot 1998 Schoonebeek) ten noordwesten van Schoonebeek.

Met (het vroegere) Kerkeinde, Middendorp en Oosterse Bos vormt het feitelijk een nederzettingsgeheel op vier zandruggen; alleen Kerkeinde groeide uit tot een groot dorp: (Oud-) Schoonebeek. Westerse Bos is gelegen tussen de Westeindsche Landen (bouw- en weiland) en de Westeindsche Stukken (vnl. weiland), beide met een ouderwetse strokenverkaveling, gelegen tegen de grens met de gemeente Coevorden.

In 1851-55 en 1868-1905 't Westeinde, in 1865 Westeind en in 1867 Westeinde; pas na 1905 Westerse Bos.