Locatie

Westerbeeksloot

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Groot landgoed tussen Wilhelminaoord (noordwesten) en Frederiksoord (pal ten oosten ervan) rond de vaart Westerbeeksloot, die wordt geflankeerd door het Sterrebosch en Huis Westerbeek.

Hier zetelt de Maatschappij van Weldadigheid, gesticht door generaal Johannes van den Bosch, om haar bezittingen, 800 ha bos en woeste grond en 520 ha cultuurgrond (waarvan 400 ha is verpacht) te bestieren. Het landgoed was haar eerste en belangrijkste aankoop. Dit geheel wordt aan de westkant begrensd door de Prins Hendriklaan. Op het landgoed werd Kolonie I, Frederiksoord, gebouwd, met een kleinschalig kolonielandschap: 52 kavels van 2,4 ha (later 2,7 en 2,9 ha) rond kleine boerenwoningen (1818). Tegenover de 'sloot' staat de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool van Frederiksoord. Tot 1990 berustte het bevoegd gezag van de school bij de Maatschappij van Weldadigheid.