Organisatie

Werkgroep Amfibieën en Reptielen Drenthe (WARD)

Organisatie type: Werkgroep

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Vereniging met ca. negentig leden en donateurs met als doel het behoud van leefgebieden voor en verzamelen en verspreiding van de kennis over de amfibieën en reptielen in Drenthe.

De werkgroep maakt onderdeel uit van de Landelijke vereniging RAVON (Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland). De werkgroep inventariseert en levert gegevens o.a. ten bate van soortenbeleidsprojecten als de Kamsalamander, Knoflookpad, Boomkikker en Zandhagedis. Verder heeft de vereniging een belangrijke taak in het monitoren van reptielen en amfibieën. Zij coördineert tientallen vrijwilligers die jaarlijks meerdere keren een vaste route lopen waarbij gekeken wordt naar het voorkomen van amfibieën en reptielen. De werkgroep geeft jaarlijks een nieuwsbrief uit met daarin de verslagen van de gehouden excursies en andere activiteiten en onderzoeken.

Voor de Ringslang is de werkgroep actief met de aanleg en het onderhoud van enkele tientallen broeihopen en het onderzoek daarvan. Inmiddels is gestart met een project voor de Zandhagedis waarbij broedgelegenheid wordt gerealiseerd door het maken van kleine plagplekken. De meest actieve amateurherpetologen van de werkgroep zijn Dick van Dorp, Bertil Zoer, Rienko Vanderschuur en Sibert Hoeksema.