Ringslang

Lat.: Natrix natrix

Reptiel, in Drenthe plaatselijk voorkomend in het westelijk en zuidwestelijk deel van de provincie. Het gebied van de Vledder en Wapserveense Aa en het Fochteloërveen en omstreken herbergen grote populaties.

De Ringslang is een waterdier, zijn stapelvoedsel bestaat vooral uit amfibieën. Ze zijn met name aan te treffen in afwisselende gebieden met kleine en grote bosjes, heide en vennetjes. Ook landgoederen zijn in trek. De ringslang kan grote afstanden afleggen en valt daarbij ten prooi aan het verkeer. De eieren worden gelegd in broeiend organisch afval, zoals mest- of bladhopen. De eieren komen in augustus/september uit. Vrijwilligers van de Werkgroep Amfibieën en Reptielen in Drenthe (WARD) leggen deze hopen speciaal aan en controleren de effecten. Dit leidt tot goede resultaten. Desalniettemin is de Ringslang een Rode Lijst-soort.