Organisatie

Topografische Dienst

Organisatie type: Kaartenvervaardiger

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Vervaardigt officiële kaarten en digitale bestanden van Nederland voor militaire en burgerlijke doeleinden.

De dienst is onderdeel van het Ministerie van Defensie, maar in 2004 is de dienst  samengevoegd met het Kadaster.

In 1815 werd de Dienst Militaire Verkenningen opgericht. Uit deze dienst ontstond in 1932 door samenvoeging met de steendrukkerij van de 'Topografische Inrigting' de huidige Topografische Dienst. Tot 1982 was de instelling gevestigd in Delft, maar ze verhuisde in 1982 in het kader van de spreiding rijksdiensten naar Emmen. Sinds het verschijnen van de Topografische en Militaire kaart heeft de Topografische Dienst met grote regelmaat gedrukte kaarten van het gehele land uitgebracht. Bekend zijn onder andere de series op een schaal van 1 : 25.000 en 1 : 50.000. Deze series verschenen sinds respectievelijk 1866 en 1885 ook in kleur. Vanaf 1952 is ook een serie op een schaal van 1: 10.000 vervaardigd. Alhoewel de kaarten in eerste instantie voor militaire doeleinden werden vervaardigd zijn zij van het begin af aan ook aan het publiek ter beschikking gesteld.

Literatuur

  • Lit.: P.W. Geudeke, 'De Topografische Dienst: een nationaal geografisch instituut?', Kartografisch Tijdschrift XVI (1990) nr. 3.

Websites