Toneelvereniging Diever

Organisatie type: Toneelgezelschap

Visscher

Toneelgezelschap, opgericht op 24 mei 1946. Landelijk bekend door de jaarlijkse Shakespeare-uitvoeringen in het plaatselijke openluchttheater.

De huisarts L.D. Broekema was de stuwende kracht. Hij had in zijn studententijd zelf toneel gespeeld en gefigureerd bij het beroepstoneel, en wilde zijn liefde voor theater - en vooral het toneelwerk van William Shakespeare - delen met de Dieverse bevolking. Op 31 augustus 1946 werd de eerste productie gespeeld: Een Midzomernachtdroom. Broekema was niet alleen de regisseur, maar had ook de hand in de muziek, de grime, het decor, de kostuums, de techniek en de publiciteit. Broekema regisseerde volgens de toen gangbare opvattingen, wat leidde tot klassiek-romantische voorstellingen. Slechts één keer werd er een werk van een andere auteur dan Shakespeare gespeeld: in 1949 Peer Gynt van Ibsen.

Broekema overleed vrij plotseling in het voorjaar van 1979, tijdens de voorbereidingen van De vrolijke vrouwtjes van Windsor. Zijn opvolger werd Wil ter Horst-Rep, die na haar opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam in Drenthe was gaan wonen. Onder haar regie werden de voorstellingen realistischer en kwam de nadruk meer te liggen op de expressie van de spelers. Het jaar 1988 was voor haar en de vereniging een hoogtepunt: Een midzomernachtdroom werd gespeeld in Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare.

In 1999, na twintig jaar regie in Diever, stopte Wil Rep. Haar opvolger werd Jack Nieborg uit Groningen. Hij koos voor een nog modernere aanpak en experimenteerde ook vooral met de vorm. Maar bij alle drie regisseurs uit de geschiedenis van Toneelvereniging Diever stond en staat toch vooral het collectief voorop. De stukken van Shakespeare werden in Diever aanvankelijk in de vertaling van Burgersdijk gespeeld. Vanaf 1982 werden ze in eigentijds Nederlands vertaald door Emmy Wijnholds. Jack Nieborg maakt zijn eigen vertalingen. De Shakespeare-voorstellingen in Diever worden elke zomer door zo'n tien à twaalfduizend mensen uit het hele land bezocht. Koning Juliana bezocht tot drie keer toe een voorstelling in Diever en ook haar dochter en opvolgster Beatrix is al eens geweest.