Ten Have

Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Westerveld (tot 1998 Diever) ten westen van Diever, ten oosten van Vledder en ten noordoosten van Wapserveen.

In 1851-55 Ten Have, in 1865-68 ten Have. De betekenis van de plaatsnaam is: bij de hofstede, hoeve.

Ten Have is nog vóór het jaar 1000 gesticht vanuit Ten Darpe (noordoosten), evenals het zuidelijk hiervan gelegen Zoerte, en wel met een kamphoeve van aanzienlijke omvang. De erbij behorende weiden waren de Havingerlanden, gelegen in de Zuid Wapserlanden (Zuidwapserlanden). Omstreeks 1830 telde de nederzetting zeven boerderijen. Er lag een schoolpad van Ten Have naar Wapse (noorden) over de Binnenesch in 1854; bij de ruilverkaveling van 1974-1984 is dit verdwenen.

In de 19e eeuw werd door de boermarken van Ten Have en Zoerte tegen overstromingen de Heugendijk aangelegd (nu de weg Ten Have) als één van de zgn. boerwerken.