Locatie

Stuifzand

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

1. Door wind afgezet zand. Er zijn twee perioden geweest waarin stuifzand werd afgezet. De oude stuifzanden hebben een duidelijk lossere pakking dan de dekzanden, maar er is veelal wel al een volledig duidelijk humus podzolprofiel in ontwikkeld (zie: Podzolgronden). Vermoedelijk zijn deze gronden afgezet aan het begin van de IJzertijd. De jongere zijn ontstaan in en na de Middeleeuwen. Sommige delen fungeren nog als 'levend' stuifzand maar de meeste zijn weer 'vastgelegd' (zie: Zandvoogden). Veelal komt er wel een micro-podzolprofiel in voor. Het verstuiven is nagenoeg altijd door de mens in gang gezet.

2. Dr.: Stoefzaand - Dorp in de gemeente Hoogeveen (tot 1998 Ruinen) ten noorden van Hoogeveen. De betekenis van de plaatsnaam: zie 1.

De eerste zandontginningen vonden hier plaats in de 18e eeuw door herders en kleine boeren. Het dorp dateert van ongeveer 1850, toen zich in dit gebied de eerste bewoners vestigden: vrijbuiters en dubieuze avonturiers. Zij bezorgden de plaats een slechte naam. Jong zandontginningsdorp met opstrekkende verkaveling. In 2002 telde het dorp 626 inwoners en 238 woningen

Literatuur

  • Lit.: [2] R. Kuiters en R. Oost, Knapzakroute Tiendeveen (Assen 1998
  • 3e druk).